pondelok 25. marca 2013

Prekryvné obrázky (mapy) v Google Earth

V predchádzajúcom článku sme si ukázali, ako vyobraziť rôzne tematické mapy v prostredí Google Earth. Dnes si ukážeme jednu z menej známych možností Google Earth, ktorou je vkladanie prekryvných obrázkov (overlay images). Týmto jednoduchým spôsobom môžete okrem ľubovoľných obrázkov vložiť do vašej mapy aj ľubovoľnú tematickú mapu, ktorú nájdete na webe vo formáte obrázku (napr. jpg, bmp, png). Pochopiteľne platí, že čím vyššie rozlíšenie obrázok (mapa) má, tým lepšie - zaručí vyššie rozlíšenie pri väčšom priblížení v Google Earth. 

Ako na to? Postup je veľmi jednoduchý, stačí pár klikov a vaša mapa je na svete. Po spustení Google Earth stačí kliknúť na ikonku Pridať prekryvný obrázok z hornej lišty. V zobrazenom menu vložíte obrázok (mapu), ktorý ste predtým stiahli na pevný disk z webu, klikom na ikonku Prehľadávať vpravo od položky Odkaz. Po vložení obrázku nastáva najťažšia časť a to upravenie jeho veľkosti do správnej mierky a polohy. Najjednoduchšie je správne umiestnenie s pomocou hraníc, miest apod. Pri správnom umiestňovaní je veľmi nápomocná možnosť nastavovania priehľadnosti vloženého obrázku, tak že v rovnakom čase vidíme aj vložený obrázok aj podkladovú mapu Google Earth. Obrázok môžete zmenšovať, zväčšovať, otáčať ním a premiestňovať - cez zelené čiary viditeľné pri jeho editácii. Pri tomto kroku nesmiete zavrieť menu Prekryvný obrázok.

 Vkladanie prekryvného obrázku v Google Earth.


 Nastavovanie priehľadnosti vloženého obrázku pre jeho ľahšie a presnejšie umiestnenie na mapu.

Správne umiestnený prekryvný obrázok (mapa vinohradníckych oblastí) s polovičnou priehľadnosťou.

Priehľadnosť prekryvného obrázku môžete kedykoľvek meniť pravým klikom na jeho názov v zozname dočasných miest v ľavom menu Google Earth (pravý klik na názov - menu - vlastnosti). 

Výhodou takto vytvorených máp je aj možnosť ich uloženia na pevný disk, ako súbor .kmz, ktorý je otvoriteľný na akomkoľvej počítači s nainštalovaným Google Earth. Vami vytvorený súbor je teda po uložení na web a zdieľaní, dostupný pre všetkých vašich žiakov. 

Na záver si pozrite ukážky takto vytvorených máp, stačí len stiahnuť súbor na disk a otvoriť ho cez Google Earth - Geologická mapa SR, Geomorfologické členenie SR, Tradičné regióny SR, Vinohradnícke oblasti SR. Len pre zaujímavosť uvediem, že rovnakým spôsobom vloženia prekryvných obrázkov sú vytvorené aj mapy na webe geteach.com, ktorý bol opisovaný v predošlom článku.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára