piatok 2. novembra 2012

Ako sa spriateliť s tvorbou online kvízov

V dnešnej dobe počítačov a technológií počúvame z každej strany o pozitívnom vzťahu detí a mladej generácii k využívaniu IKT nielen vo voľnom čase, ale aj pri učení. Internet nám skutočne ponúka množstvo vymožeností o ktorých sa nám učiteľom ešte pred pár rokmi ani nesnívalo. Prečo sa s nimi nezoznámiť, nespriateliť a nevyužiť ich pre svoje vzdelávacie snaženie?

Pravdepodobne každý z vás pozná už bežne používaný software Hot Potatoes, ktorý je výborným nástrojom pre tvorbu online testov s možnosťou výberu viacerých foriem otázok, či úloh. Neviem prečo, ale osobne mi tento nástroj nesedí a nemám k nemu pozitívny vzťah. Asi som len povrchný, ale jeho zastaralý vizuál ala éra 486tky ma vyslovene irituje. Čo si tak o ňom môžu myslieť študenti, čo sa s tromi číslicami 486 vo svojej súkromnej histórii skúsenosti s IKT ani len nestretli?

Dlhšie som na internete hľadal voľný a dostupný nástroj na tvorbu zaujímavých a pútavých online kvízov, až som našiel niekoľko s ktorými som najviac spokojný. V tomto článku vám v krátkosti predstavím jeden z nich na webe proprofs.  Ponúka prakticky všetko, čo poznáme s Horúcich zemiakov, ide však ešte o niečo ďalej. Po rýchlej registrácii, ktorá je v základnej podobe zdarma sa môžete hneď pustiť do tvorby vášho kvízu, pričom máte v ponuke viacero typov otázok a odpovedí:

-  multiple choices  (výber z viacerých odpovedí)
-  checkboxes (výber z viacerých odpovedí vo vyskakovacom okne)
true / false (posúdenie správnosti tvrdenia)
-  fill in the blanks (vyplnenie prázdnych miest)
-  essay type (voľné písanie odpovede)
-  matching (spájanie správnych dvojíc)

Obrovskou výhodou Proprofs kvízov je možnosť využívania multimediálneho obsahu v zadaniach otázok, pričom môžete vkladať obrázky, videá napr. z youtube, dokument vo formáte .doc alebo .pdf, hypertextové odkazy na externé weby apod. Práve touto funkciou Proprofs výrazne prevyšuje Hot Potatoes a tvorí z neho silný nástroj v rukách učiteľa. Kvízy môžete aj časovo ohraničiť a obmedziť tak snahu študentov o hľadanie správnych odpovedí počas testovania na internete.

Samozrejmosťou je možnosť posielania linku na vami vytvorený kvíz e-mailom, jeho zdieľanie na sociálnych sieťach, alebo vloženie (embed) na váš vlastný web, ktorému tak dodáte profesionálny vzhľad a funkcie.

Skvelou funkciou kvízov je aj možnosť pridávania tzv. explanation (feedback) ku každej odpovedi. Znamená to, že po každej odpovedi žiak uvidí zdôvodnenie, prečo je práve správna odpoveď správnou, prípadne do zdôvodnenia môžete pridať hypertextový odkaz na web, kde sa o problematike dozvie viac. Na samoštúdium ako stvorené!

Ako autor kvízov máte vďaka webu takisto prehľad o výsledkoch vašich študentov, ktorí kvíz riešili. Prehľadne vidíte ich celkovú priemernú úspešnosť v kvíze, alebo dokonca ich úspešnosť v každej otázke. Sami si okrem iného môžete nastavovať aj bodovanie jednotlivých odpovedí a celkový počet percent potrebných na úspešné zvládnutie kvízu. Tým, ktorí kvíz úspešne vyriešia môžete pomocou webu dokonca veľmi jednoducho a rýchlo poslať alebo vytlačiť "certifikát" o jeho zvládnutí.

Jedinou nevýhodou kvízov cez Proprofs je zrejme len obmedzenie voľnej bezplatnej licencie, v ktorej môžete vytvoriť maximálne desať otázok na jeden kvíz. Ani to však pri správnej skladbe otázok nie je neprekonateľným problémom.

Jednoducho nie je čo riešiť, vytvorte si ešte dnes kvízy, ktoré môžete použiť priamo na vašej hodine alebo ich vyriešenie zadáte na domácu úlohu. Je to ozaj jednoduché o čom sa môžete presvedčiť v inštruktážnom videu od tvorcov webu: 



Ak by ste sa chceli inšpirovať, na záver ponúkam k nahliadnutiu a zahratiu sa mnou vytvorené kvízy pre učivá Poloha a prírodné pomery Austrálie, Obyvateľstvo sveta, Polárne oblasti a Politická mapa sveta

Veľa šťastia a tvorivých nápadov pri tvorbe vašich vlastných kvízov prajem a poteším sa, keď sa s nimi so mnou podelíte, prípadne mi napíšete vaše postrehy alebo skúsenosti z používania tohto výnimočného nástroja.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára